Znate li koliko sok aronije doista utječe na zdravlje?

Aroniju često nazivaju biljkom zdravlja. Taj naziv stekla je zbog brojnih ljekovitih svojstava. Brojna istraživanja pokazala su da je aronija odličan prirodan dodatak u prevenciji bolesti, a također pomaže i ubrzati ozdravljenje nakon što je bolest nastupila.

Jedan od najčešćih i svakako najpoznatiji proizvoda od bobica aronije svakako je matični sok aronije. Sok aronije potaknut će metabolizam, izlučivanje nakupljenih toksina i viška tekućine. Aronija sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K te minerale kalij, natrij, kalcij, magnezij, cink i željezo i brojne antioksanse među kojima ponajviše polifenola - antocijana. Studije utjecaja aronije na zdravlje ljudi dovele su do brojnih zaključaka. Dokazano je da aronija pomaže u pročišćavanju organizma od teških metala, a time i njihovog negativnog utjecaja koji može dovesti do razvoja bolesti i malignih oboljenja.

Antioksidativni kapacitet aronije i njenog soka je mnogostruko veći nego, primjerice, borovnice i ostalih bobičastih plodova poznatih kao rasadnik antioksidansa. Ogromna količina tanina i flavonoida gdje glavnu ulogu ima antocijanin, aroniju čine najjačim poznatim antioksidansom današnjice. Zbog tog, izuzetno visokog udjela antioksidanasa, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i "napad" na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprječavajući razvoj kroničnih bolesti.

Dokazano je redovitim korištenjem soka i pripravaka od aronije dolazi do poboljšavanja cirkulacije, snižavanja razina lošeg (LDL) kolesterola, a time i zaštite krvožilnog sustava. Unos aronije također je povezan i sa regulacijom rada gušterače i razine glukoze u krvi, preporuča se kod nepravilnog rada štitnjače te kod metaboličkog sindroma.

PIP Matični sok aronije je 100% matični sok aronije, bez konzervansa i dodanog šećera. Jedini standardizirani sok aronije na tržištu sa izraženom koncentracijom ukupnih antocijana; sadrži minimalno 1300mg / l ukupnih antocijana. Pažljivom obradom voća zadržani su svi nutrijenti što je garancija visoke kvalitete soka.



Podijeli članak